Какво включват видовете счетоводни услуги

Какво включват видовете счетоводни услуги. Видовете счетоводни услуги включват: услуги на счетоводител (щатен или дори цял отдел); гостуващ или дистанционен счетоводител; онлайн услуги, както и счетоводен аутсорсинг, тоест специализирани компании или фирми, предоставящи счетоводни услуги. Предлагаме да разгледаме тези опции по-подробно.

Какво включват видовете счетоводни услуги

След това искаме да дадем обективна оценка на видовете счетоводни услуги и вие ще можете да направите самостоятелен избор, като го приложите към вашата ситуация.

Вашият счетоводител може да бъде на пълен работен ден, тоест служител, който се издържа изцяло от вас. В допълнение към заплатите, трябва да създадете технически условия за счетоводство, тоест е необходимо да имате отделен компютър с достъп до Интернет, офис оборудване, счетоводни програми, тяхното актуализиране и поддръжка, консултантски и правни системи. Тук ще добавим програми за подаване на електронна отчетност, ако начинът на подаване на конкретна декларация или справка налага само такава възможност. Повярвайте ми, това не е прищявка на счетоводител, текущото счетоводство иначе е невъзможно.

Това може да е входящ или дистанционен счетоводител, който работи на непълно работно време за вас или предоставя счетоводни услуги като индивидуален предприемач. В този случай спестявате от заплати и ако счетоводителят се окаже индивидуален предприемач, тогава също няма нужда да плащате застрахователни премии върху заплатите. Много често такива счетоводители разполагат със собствен софтуер, компютърна и офис техника, т.к. предоставя счетоводни услуги на няколко клиента.

Какво си струва да знаете за тези две счетоводни опции?

Първо, специалист, предоставящ счетоводни услуги, може да няма опит в определена област на счетоводството. Например, трябва да организирате еднократна експортна операция, а вашият постоянен счетоводител няма опит в това.

На второ място, вашият счетоводител може внезапно да откаже да предоставя счетоводни услуги, т.к. ще намерите по-добри условия на работа или по-изгоден клиент. Можете ли да го вините за това?

Трето, счетоводителят, като всеки човек, може да се разболее или да попадне в форсмажорни обстоятелства. Които няма да му позволят да извършва дейността си.