Главна информация за тестостерон пропионатът

Какво е тестостерон пропионат и как се съхранява? Тестостеронът е първият успешно синтезиран анаболен стероид. Тестостерон пропионатът е бързодействащо, късо естерно, маслено инжекционно тестостероново съединение, което обикновено се предписва за лечение на хипогонадизъм – ниски нива на тестостерон и различни свързани симптоми при мъжете.

Какво е тестостерон пропионат и как се съхранява?

Тестостерон пропионатът е описан за първи път през 1935 г., за да увеличи терапевтичната полезност на синтетичния тестостерон чрез забавяне на освобождаването му в кръвния поток. Той беше пуснат за клинична употреба две години по-късно от Schering AG в Германия, представен в хибридна смес с тестостерон енантат под марката Testoviron. Това беше и първата налична в търговската мрежа версия на пазара на лекарства с рецепта в САЩ и остана доминиращата форма на тестостерон в световен мащаб преди 1960 г.

Клетките в надбъбречната кора, яйчниците и тестисите произвеждат ендогенен тестостерон, най-често срещаният андроген в човешкото тяло. Лечението на вроден или придобит хипогонадизъм включва употребата на тестостерон. Най-добрият екзогенен андроген за жени след менопауза, който да се използва при палиативно лечение на рак на гърдата, е тестостеронът. През 1938 г. се появява тестостеронът, който FDA одобри през 1939 г. Анаболните стероиди, които са производни на тестостерон, са използвани незаконно и сега се считат за ограничени вещества. През 1991 г. тестостеронът е определен като ограничено вещество заедно с множество анаболни стероиди. Както стандартните, така и версиите със забавено освобождаване (депо) на тестостерон се доставят парентерално.

През септември 1995 г. FDA първоначално одобри тестостеронови трансдермални пластири (Androderm); вече са налични много трансдермални форми и марки, включително импланти, гелове и локални разтвори. Тестостероновата букална система, Striant, беше одобрена от FDA през юли 2003 г.; системата е мукоадхезивен продукт, който прилепва към букалната лигавица и осигурява контролирано и продължително освобождаване на тестостерон. През май 2014 г. FDA одобри интраназален гел (Natesto). Трансдермален пластир (Intrinsa) за хормонално заместване при жени е в процес на проучване; дневните дози, използвани при жени, са много по-ниски, отколкото за продуктите, използвани при мъже. FDA постанови в края на 2004 г., че ще забави одобрението на тестостероновия пластир за жени Intrinsa и изисква повече данни относно безопасността, особено по отношение на здравето на сърдечно-съдовата система и гърдите.

Съхранение на тестостерон пропионат за инжектиране

Съхранявайте това лекарство при 68°F до 77°F (20°C до 25°C) и далеч от топлина, влага и светлина. Съхранявайте всички лекарства на място, недостъпно за деца. Изхвърлете неизползваното лекарство след изтичане на срока на употреба. Не измивайте неизползваните лекарства и не ги изливайте в мивка или канализация. ЗАБЕЛЕЖКА: Затоплянето и разклащането на флакона трябва да разтвори повторно всички кристали, които може да са се образували по време на съхранение при температури, по-ниски от препоръчителните.