игра на шах

Какво трябва да направите в началото при игра на шах? Началният етап се състои от първите няколко хода на играта, където и двамата играчи имат за цел да развият фигурите си и да се подготвят за предстоящата битка.

Какво трябва да направите в началото при игра на шах?

Съвсем нормално е за начинаещите да се чудят кои движения са най-добри на този етап. Ако следвате съветите в този урок, тогава ще знаете как да намирате добри ходове в отварянето и в същото време ще откриете и нещата, които не трябва да правите в отварянето, и клопките, които трябва да избягвате.

Урок 6 – Какво трябва да направите в средата на играта

След като отварянето приключи, стигате до средната игра. По-голямата част от бойното действие се развива в средата на играта и по време на този етап може да се почувствате претоварени и несигурни какво да направите при следващия си ход. Въпреки това, този урок ще ви изясни всичко – ще откриете къде да насочите вниманието си и как да намерите полезни ходове в средата на играта.

Урок 7 – Какво трябва да направите в края на играта

Крайният етап на играта е, когато повечето фигури и пешки са напуснали дъската и са останали само няколко. Но не се заблуждавайте, само защото има само няколко останали шахматни фигури не означава, че ендшпилът е лесен. Всъщност много играчи, които успяват да се справят добре в началната и средната игра, често се провалят в ендшпила. Различните техники и стратегии за края на играта, които ще научите в този урок, значително ще подобрят шансовете ви да излезете като победител.

Урок 8 – Важни тактики, които трябва да знаете

Тактиката е ход или дори кратка комбинация от ходове, чрез които играч постига цел чрез използване на определени цели в позицията на опонента си. Тактиките са мощни и дебнат зад всеки ъгъл, поради което внасят много напрежение, очакване и забавление в играта. Една добра тактическа комбинация може да определи изхода на играта и затова трябва да обърнете специално внимание на тактиката. В този урок ще научите 4-те най-важни тактически модела няколко техники, които биха могли да ви помогнат да избягате, ако опонентът ви хване в капан в тактика.

Урок 9 – 4-те най-чести грешки в шаха

Една грешка обикновено може да прекрати играта незабавно, дори и да сте направили много добри ходове иначе. Магнус Карлсен, световен шампион по шах, веднъж каза: „Ще направя 40 добри хода и предизвиквам опонента си да направи същото!“ Въпросът тук е, че не е лесно да направите 40 добри хода подред. В този урок ще научите 4-те най-чести грешки, които допускат шахматистите. Ако разбирате тези видове грешки, това ще ви помогне да ги избегнете в собствените си игри.

Урок 10 Как работи шахматната нотация и матът на 4 хода

Шахматната нотация е метод, който шахматистите използват, за да записват своите ходове. В турнирите по шах нотацията обикновено е задължителна. Добра идея е да отбелязвате ходовете си, защото по-късно можете да покажете играта си на треньор и той може да ви помогне да разберете къде сте допуснали грешки и какво е трябвало да направите.

Във втората част на този урок ще научите и за мат на 4 хода. (Шансовете са много добри хората от време на време да опитат мат с 4 хода срещу вас). Ще научите как работи и как да го блокирате, ако някой го опита срещу вас.