Кога да видите специалист ортодонт

Кога да видите специалист ортодонт?

Кога да видите специалист ортодонт? Вашият семеен зъболекар работи с различни специалисти. Включително ортодонти, за да се грижи за пълното орално здраве на цялото Ви семейство. Независимо дали искате да си избелите зъбите, детето ви се нуждае от брекети или мислите за изправяне на зъбите си. Разбирането кога да посетите ортодонт гарантира, че виждате точния човек за съответната работа.

Тъй като всички ортодонтите започват кариерата си като зъболекари. Преди да учат допълнителни три години, за да специализират по ортодонтия, разликата между двете професии може да бъде малко объркваща. Въпреки двойната им квалификация, докато сте в разгара на ортодонтското лечение, важно е да посещавате общия си зъболекар на всеки шест месеца, за да проверявате за кариеси и всякакви ранни признаци на заболяване на венците.

Кога да посетите ортодонт за вашата усмивка:

1. Изправяне на зъби

Независимо дали искате да получите метални брекети, керамични брекети, лингвални брекети или дори лечение с ясен алайнер, ортодонтът е мястото, където да отидете. Те са експертите в изправянето на зъби и посвещават професионалния си живот на това цял ден, всеки ден.

2. Проблеми с подравняването на челюстта

Ако челюстта ви е неправилно подравнена поради злополука или в резултат на криви зъби, трябва да си уговорите час с ортодонт, за да откриете наличните опции, които да ви помогнат да коригирате проблема.

3. Счупени скоби или проводници

Ако в момента сте подложени на ортодонтско лечение и сте счупили скоба, тел или прозрачна табла за подравняване, трябва да си уговорите час с вашия ортодонт възможно най-рано, за да коригирате проблема.

Това със сигурност не са единствените причини да си запишете час при ортодонт, но са най-често срещаните срещи, които ортодонтите вероятно виждат.

И ето три причинии, за да си запишете час при Вашия семеен зъболекар:

1. Общо орално здраве

Както бе отбелязано по-горе, дори докато сте подложени на ортодонтско лечение, е важно да поддържате редовни срещи с вашия общ зъболекар за почистване и за поддържане на здравето на устната кухина.

2. Избелване на зъби

Докато някои ортодонти могат да предложат избелване на зъбите на своите пациенти в края на периода на лечение, за общи пациенти е най-добре да се запишете за избелване на зъбите си при вашия семеен зъболекар.

3. Пломби и екстракции

Като част от вашия редовен преглед може да се нуждаете от пломба или почистване, което ще извърши вашият общ зъболекар. Ако са необходими някакви екстракции преди започване на ортодонтско лечение, вашият ортодонт ще ви насочи обратно към вашия зъболекар за тази процедура.

Трябва ли да посетя зъболекар или ортодонт за мъдреците си?

По време на Вашето ортодонтско лечение, Вашият ортодонт ще прецени дали е вероятно вашите мъдреци да повлияят на позиционирането на вашите зъби – сега и в бъдеще. Това често също е част от първоначалното планиране на ортодонтското лечение.

Въпреки това, ако Вашите мъдреци изискват лесно отстраняване, вероятно ще бъдете препратени обратно към вашия общ зъболекар. Ако изглежда, че мъдреците Ви са силно засегнати, може да бъдете насочени към специалист орален и лицево-челюстен хирург, за да ги премахне безопасно под обща или местна анестезия.