стероидите

Въведение в стероидите

Когато мислите за стероиди, първото нещо, което може да ви дойде на ум, е използването на стероидите в бодибилдинга за насърчаване на натрупването на мускули.

Въпреки че това е често срещано приложение, анаболно-андрогенни стероиди се използват за няколко други цели. 

Основните потенциални ползи, свързани с анаболните стероиди, са следните: 

  • увеличаване на мускулната тъкан поради засилен протеинов синтез 
  • намален процент телесни мазнини 
  • повишена мускулна сила и сила 
  • подобрено възстановяване от тренировки и наранявания 
  • подобрена костна минерална плътност 
  • по-добра мускулна издръжливост 
  • повишено производство на червени кръвни клетки 

Тези потенциални ефекти могат да бъдат от полза за различни групи хора. 

Защо се използват стероидите в света на спорта?

  • Спортисти, които искат да подобрят скоростта и мощността. 

 В света на спорта спортистите непрекъснато търсят начини да получат предимство пред конкуренцията. 

Въпреки че напредналите силови и кондиционни упражнения, както и храненето, са много полезни в това отношение, някои спортисти правят крачка напред, като приемат лекарства за повишаване на ефективността (PEDs). 

Анаболно-андрогенни стероиди са един от основните PED, използвани от спортисти. Доказано е, че те увеличават мускулната маса, което води до повишена скорост и мощност. Атлетите, използващи стероиди, могат да изпитат увеличаване на силата с 5–20% и наддаване на тегло с 2–5 kg, което може да се дължи на увеличаване на чистата телесна маса.

В състезателните спортове дозирането на стероиди обикновено е доста консервативно, за да се избегне откриване. Мускулната маса не е основната грижа тук, тъй като те се използват повече за възстановяване и увеличаване на мощността.

Въпреки че повечето спортни федерации забраняват анаболно-андрогенни стероиди, някои спортисти смятат, че рискът да бъдат хванати си струва ползите. 

  • Силови атлети, които искат да увеличат мускулна маса и сила 

Когато става дума за силови спортове, включително бодибилдинг, пауърлифтинг и олимпийско вдигане на тежести, анаболните стероиди се използват широко за увеличаване на мускулната маса, сила и мощност. 

В тези спортове мускулната сила, размер и мощност са пряко свързани с цялостното представяне. Въпреки че целта на бодибилдинга е максимална мускулна маса в дадена категория, силата и размерът на мускулите са тясно свързани, въпреки че други фактори също играят роля. 

Дозирането на стероиди в силовите спортове обикновено е по-либерално, тъй като много федерации не тестват за тези и други вещества. Докато по-мощни ефекти могат да се наблюдават при по-високи дози, рискът от странични ефекти също се увеличава. 

Много потребители в тази категория също използват стратегия, наречена „подреждане“, което е жаргонен термин за смесване на множество видове AAS. Някои спортисти включват и други синтетични хормони, като растежен хормон и инсулин. 

Тези с болести, причиняващи мускулна загуба 

Няколко състояния могат да доведат до загуба на мускулна маса, включително СПИН, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак и бъбречни и чернодробни заболявания.

Въпреки че не е толкова често срещано, AAS може да се използва при тези популации, за да помогне за запазване на мускулната маса. 

Загубата на мускулна маса е тясно свързана със смъртността при тези заболявания и предотвратяването й може да подобри терапевтичните резултати и да удължи живота. 

Докато употребата на стероидите не е единственият метод за запазване на мускулната маса, тя може да е от полза за тези популации. Все пак трябва да се вземат предвид потенциалните странични ефекти.