Предимства и недостатъци от поставянето на евтин килим в мазето. Килимът е един от най-добрите подови настилки за мазета, дори и да е евтин. Освен че прави студените мазета по-топли и по-приветливи, килимите всъщност могат да изсъхнат бързо, дори когато са наводнени. Влагата е проблем, но като всяка друга сутеренна настилка, бдителността е от решаващо значение за поддържането на продукта в дългосрочен план.

Предимства и недостатъци от поставянето на евтин килим в мазето

Влагата в мазето варира от обикновена влага до пълно наводняване. В единия край на скалата, в определени климатични условия, това може да се разглежда като факт от живота, който трябва да се управлява. От друга страна, влагата в мазето наистина може да бъде огромен проблем и да наруши сделката с недвижими имоти, особено ако се появят опасения за мухъл и здраве.

Проследяването на влагата в сутерена преди поставянето на подовата настилка е трудна работа. Източникът често изглежда като променяща се цел.

Практично ли е да поставите евтин килим в мазето

Килимите се справят не по-зле в мазета от два други популярни вида материали за подови настилки: инженерно дърво или ламинат. Правият бетон (оцветен или боядисан) и керамичните плочки или плочките от естествен камък са практически непроницаеми за течове на вода или конденз – като плочките и листовият винил са на второ място. Ако влагата в сутерена може да се контролира, евтиният килим може да бъде добър избор. Не забравяйте да се придържате към избора на синтетични материали, нисък косъм и косъм, ако е възможно.

Предимства и недостатъци от поставянето на евтин килим в мазето

Плюсове

  • Дишащ: Килимът има коефициент на дишане, по-голям от другите видове и дори леката влага може да бъде смекчена с изсушители.
  • Лесно изсъхване: В случай на големи течове на вода, килимът може да изсъхне достатъчно бързо, преди да се развие мухъл или плесен. Тази работа обаче трябва да се поеме от професионални компании за добив на вода.
  • Топло: Тъй като килимът е мек и приветлив, той работи добре в мазета и се чувства удобно под краката. Килимът добавя определена R-стойност (или ниво на изолация) и топлина към мазетата, които могат да бъдат студени.

Минуси

  • Подложката трудно изсъхва: Не само килимът се напоява с вода, но и подложката му.
  • Развива мухъл и плесен: Мухъл и плесен, които могат да се развият в материала за килими, превръщайки мазето в опасна среда. Изследванията показват, че мръсотията е също толкова фактор за растежа на мухъл и плесен, колкото и влагата.
  • Килимът улавя мръсотията и прахосмукачката не винаги успява да го издърпа нагоре.