Системи за пренос на насипни материали

Системи за пренос на насипни материали – всичко, което трябва да знаете

Системи за пренос на насипни материали. Основната функция на системата за пренос на насипни материали е непрекъснато транспортиране и доставка на насипни материали до звена в преработвателните предприятия. Вторичните функции включват съхранение и смесване.

В типичната система за обработка на насипни материали суровините (като насипни твърди вещества и прахове) се получават от камиони, кораби или влакове. След това те се разтоварват в двор или склад, като често се използва конвейерна система.

Един от най-разпространените типове оборудване при обработката на насипни материали са т.нар лентови транспортьори. Въпреки че са налични много други видове конвейери – като винтови, верижни и пневматични – най-често използваният е гумените транспортни ленти.

Лентовите конвейери са гръбнакът на системите за пренос на насипни материали в много различни преработвателни предприятия. Другото оборудване, използвано в системите за обработка на материали, включва машини за подреждане, насипвачи, улеи, захранващи устройства, магнитни сепаратори и др.

Каква е ролята на лентовите транспортьори в системите за пренос на насипни материали

Проектиран за непрекъсната работа, лентовият транспортьор може да се използва в широк диапазон от капацитети и разстояния. Дължината му може да бъде няколко метра или десетки километри – в зависимост от производствените нужди на предприятието.

 В двата края на конвейера лентата се увива около ролка. Това е най -разпространеният дизайн на лентов транспортьор. Едната ролка  е свързана към задвижващо устройство, за да премести ремъка и да транспортира материалите. Предлагат се и други конструкции, като конвейери с три или повече ролки или такива с две или повече задвижващи ролки. Те обаче обикновено се предпочитат за специални приложения.

Ключов компонент на лентовите конвейери е лентата, която има двойна функция. Да съдържа транспортирани материали, а също и за предаване на силата (под формата на напрежение) за преместване на товара.

Лентата също е един от най-скъпите компоненти в лентов транспортьор. При внимателен подбор трябва да се вземат предвид много фактори – като материалите, които ще пренася, корозия, удар, напрежение, якост и т.н. За да сте сигурни, че избирате най-доброто за вашия бизнес, доверете се на  индустриални решения от Inoxsys. Компанията има дългогодишен опит в производството на стоманено оборудване. Отговаря на високи стандарти за качество и съобразено изцяло с индивидуалните изисквания и нужди на клиента. Гумените транспортни ленти, които Inoxsys произвежда, са изградени на модулен принцип и могат да бъдат различни по размер, което ги прави адаптивни към почти всяка ситуация – дори транспортирането под наклон.

Поддръжка на лентов транспортьор за обработка на насипни материали

За да се запази надеждността, основните компоненти на лентовия транспортьор – като ролки, лагери, валове, ремъци, и др. – трябва да работят при динамични натоварвания и тежки условия.

 Следователно, ако са лошо проектирани или не са произведени с високо качество, те могат да се повреждат често. Лагерите на въртящите се елементи се използват широко в различно оборудване и понякога предлагат кратък живот, дори няколко месеца, ако работят при динамични или неочаквани натоварвания, които не са подходящи за техния дизайн. Същото важи и за валовете.

Лентите също могат да бъдат повредени и унищожени при натоварвания, които са неподходящи за дизайна им, когато изпитват корозия или в приложения, неподходящи за техния материал. При проектирането, експлоатацията и надеждността на транспортните ленти трябва да се вземат предвид много други фактори. Например прахът и емисиите често присъстват в обработващата среда. Ако не се използват по -добри уплътнения за лагери и други компоненти, това оборудване може да бъде засегнато и повредено. От друга страна, ако всички тези компоненти са правилно проектирани и подбрани, те могат да изпитат безпроблемна работа в продължение на много години.