Какви са ползите да имаш куче?

Какви са ползите да имаш куче? Безусловна любов. Предано другарство. Постоянно забавление. Повечето от нас знаят, че животът с кучето е по-добър. Но дали това знание се основава на чувството или има нещо друго? Прекарване на повече време с домашния ви любимец прави чудеса за вашето благополучие.

Какви са ползите да имаш куче?

Скорошни изследвания показват, че притежаването на кучето е добро за вас физически и емоционално. Кучетата ви, ви правят по-щастливи, по-здрави и ви помагат да се справите с кризите. Има  няколко научно обосновани ползи от това да имате куче.

Кучетата ни карат да се чувстваме по-малко сами

Кучетата може да бъдат до вас, дори когато хората не могат. Предлагат безусловна любов, емоционална подкрепа и постоянно гушкане, които помагат да се избегне социалната изолация. Австралийско изследване открива, че притежаването на куче намалява самотата.

Национално проучване на собствениците на домашни любимци и тези, които не притежават домашни любимци установи, че 85 процента от анкетираните вярват, че общуването с домашни любимци намалява самотата. Повечето са съгласни, че взаимодействието между хората и домашните любимци може да помогне за справяне със социалната изолация.

Кучетата са полезни за сърцето ви

Притежаването на куче може да ви помогне да живеете по-дълго. Прегледа на проучванията, публикувани между 1950 и 2019 г. установява, че собствениците на кучета имат по-нисък риск от удар, както и че имат по-ниски нива на кръвно налягане и подобрени реакции към стреса. Изследванията показват, че връзката между хората и кучетата намаляват стреса, който е основната причина за сърдечно-съдови проблеми.

Кучетата ви помагат да спрете стреса

Вашето куче може да предложи комфорт и да облекчи притесненията ви. Дори самото галене на домашния любимец понижава кръвното налягане, сърдечната честота и отпуска мускулното напрежение. Учени от Вашингтонския държавен университет откриха, че само 10 минути галене на куче може да има чувствителен ефект. Участниците в проучването са имали значително намаляване на кортизола, основа на хормона на стреса.

Кучетата ни помагат да се справим с кризата

Кучетата могат да ни помогнат да се възстановим психологически от криза. Колежът по ветеринарна медицина на университета Purdue открива, че военните ветерани с посттравматично стресово разстройство се справят по-добре както физиологично, така и психологически, когато имат служебно куче. Ветераните със служебно куче са имали значително по-малко симптоми на ПТСР и са показали подобрени умения за справяне.