Какви часовници са носили американските президенти

 Какви часовници са носили американските президенти?

Какви часовници са носили американските президенти? Каквато и да е политическата ситуация, вниманието към първия човек на Съединените американски щати винаги е било неразделно приковано. И ако лъскавите списания постоянно публикуват материали за тоалетите на първата дама, интересът към марките и аксесоарите, които самият президент избира, е не по-малко голям. Днешната ни статия е посветена на ръчните часовници на последните американски президенти, всеки от които е много ярка личност. Да видим най-стилните президенти в американската история.

  Докато старата поговорка казва: „Обувките могат да разкажат много за даден човек“, ние вярваме, че същото може да се каже и за избора на часовници. Ще предприемем пътуване по алеята на паметта, за да разгледаме някои от ръчните часовници на най-известните президенти, чиито имена са тясно свързани с по-луксозни часовници.

По-долу е даден списък на най-запомнящите се ръчни и джобни часовници, притежавани от бившите и настоящия президент на САЩ:

 1. Джордж Вашингтон е имал джобен часовник от Жан-Антоан Лепин, часовникар на Луи XVI. Големият и прост часовник с котва механизъм е с номер 5378. Той остава във фамилията Вашингтон до 1935 година.
 2. Франклин Делано Рузвелт  е носел часовник „Tiffany & Co.“ на циферблата и движението Movado. Той е бил притежател и джобен часовник с ретранслатор от фирма в Женева А. Франкфелд.
 3. Хари Труман е бил собственик на летящия офицерски хронограф от швейцарската компания Gallet. Часовник с въртяща се рамка дава на президента възможност да знае времето в различни часови зони на планетата. Аксесоарът е подарък от двама сенатори през 1939 година.
 4. На 20 януари 1961 г. Джон Кенеди носи часовник с марка Омега ултра тънък, даден му от сенатора на Флорида Грант Стокдейл. На гърба на кутията е гравиран надпис „На американския президент Джон Ф. Кенеди от неговия приятел Грант“.
 5. Линдън Джонсън е бил собственик на Vulcain Cricket, както и президентите Труман и Айзенхауер са получили часовник от компанията. Той го е носин на снимка, която става корица на Newsweek през 1964 г. Джонсън благодари на президента Вулкаин за подаръка. „Много  ценя часовниците и без тях се чувствам гол“, пише той.
 6. Джералд Форд бил на власт, точно когато лудият бум на електронния часовник ударя в средата на 70-те. И съответно той е носел Хамилтън Пулсар (сега марката Pulsar принадлежи на Seiko). Часовникът може да се види на снимката във Вашингтон Пост по време на изслушването в Конгреса по помилването на Ричард Никсън.
 7. Мнозина смятат, че Timex Ironman се счита за любимия часовник на Клинтън, но всъщност в колекцията му има над 50 часовника. Един от тези часовници, превърнали се в нещо като синоним на Клинтън, е Panerai.
 8. По ирония на съдбата Джордж Буш, един от най-богатите мъже, ръководещ Съединените щати, избра да носи часовник за 40 долара. Като си прави бележки от Бил Клинтън и любовта му към Timex, Timex Easy Reader е обикновен кварцов часовник. Случва се така, че във версията на Буш има гравирано американско знаме в циферблата на 12 часа.
 9. По време на първата си президентска кампания Барак Обама носи кварцов модел TAG Heuer с бял циферблат от серията Series 1500. През лятото на 2007 г. Обама започва да носи голям хронограф Jorg Gray с черен циферблат, подарен му за рождения си ден от членове на тайната му служба.
 10. Преди да стане президент, започвайки като бизнесмен и телевизионна личност, беше съвсем естествено Доналд Тръмп да имаше няколко големи и скъпи часовници в колекцията си. Въпреки че често е бил виждан в елегантния 1968 Vacheron Constantin Historiques Ultra-Fine, той притежава Patek Philippe Ellipse от жълто злато, часовник Rolex Day-Date от жълто злато и дори на часовника на Роналд Рейгън, който той купи за  7000 долара.
 11.  След като Джо Байдън положи клетва като 46-и президент на Съединените американски щати, много любители на часовниците не можеха да не се чудят какво има на китката му. По-внимателен поглед разкрива, че циферблатът Royal-Blue принадлежи на настоящия Rolex Datejust с удобна гривна Jubilee – изненадващо елегантен панел, а не обикновената версия с жлебове.