Как се полага каменната вата?

Как се полага каменната вата? С други думи, колко материалът е в състояние да абсорбира и задържа влагата. С висока хигроскопичност, той бързо ще загуби топлоизолационните си характеристики.

Как се полага каменната вата?

  • Хигроскопичност.
  • Пожароустойчивост.
  • Паропропускливост.
  • Продължителност на операцията.
  • Възможност за звукоизолация.
  • Екологична чистота.

В допълнение към основната топлоизолационна функция, изолацията трябва да остане безопасна за околната среда и човешкото здраве.

Изолация на фасади

Използването на каменна изолация при изграждането, например, на двуетажна вила помага да се спестят около 14 m2 пространство. Това е възможно чрез намаляване на дебелината на стените. При полагане на три тухли без изолация, дебелината на стената е 770 мм, а при използване – 380 мм. В резултат на това тухлите се спестяват значително, натоварването на основата се намалява и като цяло се намалява обемът на работата по изграждането на стени.

Най-подходящият вариант за изолация на жилищна сграда се счита за външна. В този случай кондензатът не влиза в контакт със стената, а се отвежда към външния слой на топлоизолатора. Каменната вата пропуска образуваните пари през стената в пространството, като по този начин намалява нейната влажност и удължава експлоатационния живот. Устойчивостта се улеснява и от защитата на изолираната конструкция от разрушителни температурни колебания през различни периоди от годината, периодично размразяване и замръзване.

При подреждане на помещения с висока влажност, като бани или сауни, висококачествената топлоизолация от каменна вата помага бързо да се затопли и надеждно да запази топлината в помещението за дълго време. Използването на конвенционална изолация включва монтаж между водачите на рамковата конструкция.

Изолация на прегради с каменна вата

Преградите в хола се използват като бариера за проникване на всякакви звуци и шумове между помещенията. Стандартният индекс на звукоизолация Rw за прегради в апартаменти е 52 dB. За по-сериозна шумоизолация при необходимост се използват каменни плочи с повишени звукоизолационни качества, съответно с голяма Rw стойност.

Изолация на тавани с каменна вата

Висококачествената и правилно монтирана топлоизолация ви позволява да превърнете неотопляем таван в топъл таван. Това увеличава жилищното пространство. Изолационният слой не позволява температурни колебания, докато покривът на къщата е особено податлив на силно нагряване и охлаждане, а също така създава комфортен микроклимат.