Кои килими са устойчиви на петна?

Кои килими са устойчиви на петна?

Кои килими са устойчиви на петна? Помислете как живеете във всяка стая. Ако имате деца, домашни любимци и зони, през които минавате доста често, или се забавлявате много, ще искате да изберете килим, устойчив на петна. Желанието да защитите дома си с качествен килим, който е и устойчив на петна, няма да ограничи избора ви на стилове и цветове за килим.

Основният фактор за определяне на устойчивостта на един килим е типът на влакната, използвани при изработката му: найлон, полиестер, олефин или вълна. Отвъд типа влакна, повечето производители прилагат постпроизводствени процедури за защита от петна, за да подобрят естествената устойчивост на петна и свойствата на всяко влакно.

Килимни текстури:

Текстурата на килима се отнася до това как влакната на килима са прикрепени към основата му. Преди всичко има три различни вида текстури за килими.

Изрежете купчината

Килимът с отрязани купчини се състои от прежди, които се изрязват в краищата. Мекото усещане на килим от нарязани купчини го прави идеален избор за най-удобните зони на вашия дом – спални, дневни и фамилни стаи. Има пет основни стила на килими с изрязани купчини: кадифе, саксония, фриз, шаг и кабел, всеки осигурява различен външен вид и текстура. Основната разлика между тези стилове е количеството усукване в преждата, което в крайна сметка ще повлияе на издръжливостта на килима.

Примки

Има прежди, които са завъртени и неразрязани на повърхността на килима. Височината на купчината може да варира от ниска, плътно изградена до по-луксозна купчина на високо ниво.

“Cut-loop”

Както подсказва името, този килим има комбинация от високо нарязани кичури и долни бримки в разнообразни изваяни шарки.

Методи за боядисване:

Има два популярни метода за боядисване на килим; и двата метода предлагат страхотен цвят.

Оцветени килими

Влакното се боядисва преди да бъде изтъкано. Този метод дава на килима по-силна устойчивост срещу петна и избледняване, заедно с устойчивост на сурови почистващи препарати, като белина.

Боядисани на етапи

Този метод е завършен по време на процеса след туфтинг и е най-подходящ за тъкани килими. Това е процес, който постига плътни цветове.

Избор на цвят:

Представете си пода като петата стена, която свързва всички други дизайнерски елементи в стаята. Обмислете стените, обработката на прозорци и други мебели, когато избирате цветова схема.

Всички тези елементи променят начина, по който ще изглежда вашият под. Между типа влакна, текстурата и цвета има много неща, които трябва да се вземат предвид при избора на подходящия килим за вашия дом.