Професионални четки за боядисване 

Професионални четки за боядисване. В съвременните професионални четки повечето от дръжките са изработени от различни материали. Те са подбрани в зависимост от вкуса на майстора, създаващи удобни условия за дланта и намаляващи умората.  

Професионални четки за боядисване 

При производството на четката за боя качеството на всички компоненти е от голямо значение. Материалът на дръжката, материалът на превръзката и дори качеството на лепилото играят роля при работа с четка и за увеличаване на нейния експлоатационен живот.  

Всички компоненти трябва да имат оптимална комбинация според техните характеристики. В същото време основно внимание при четката за боядисване трябва да се обърне на косъмчетата, като основен елемент, който осигурява работните свойства на четката. Четките могат да бъдат от естествен, изкуствен или смесен косъм. 

За да може косъмът в четката за боя да запази по-дълго свойствата си по време на работа, да бъде тя по-еластична и издръжлива, четката за боядисване се изварява предварително.  

Двойно и тройно изварената четина на четките за боя се считат за най-добри.  

Благодарение на наличието на микролюспи по цялата повърхност на всеки косъм и естественото разцепване на върха на косъмчето, боята прилепва добре към косъмчетата и ляга равномерно върху повърхността на боядисвания материал.  

Четките за боядисване с естествен косъм са подходящи за всички видове бои и лакове. Те се използват предимно при боядисване с маслени бои и плътни лакове. Те имат определени ограничения при използване на бои на водна основа, тъй като естествените косми абсорбират вода. В същото време с течение на времето косъмчетата набъбват, в резултат на което четката губи своите свойства и форма (еластичност).

Понякога към четката се добавят конски косми (до 50%), това се прави с цел спестяване на пари (конските косми са по-евтини). Такива инструменти се „провалят“ по-често, заемат малко боя и са по-малко продуктивни. Четките от чист конски косъм не издържат дълго, бързо падат, губят гъвкавост и не задържат добре боята. Четките, направени от свинска четина са много по-устойчиви.