Хубава храна

Хубава храна

Хубава храна. Блестящата козина е знак за добро здраве за кучета и котки. Във всеки случай това е и показател за висококачествена диета. Ако козината на вашия домашен любимец е матова или груба, това може да е знак за лоша грижа или диета, която не отговаря на нуждите на животното.

Ето защо винаги трябва да приемате сериозно подобни отклонения и да заведете любимеца си на ветеринар. Когато става въпрос за красива и лъскава козина висококачествените протеини и есенциалните мастни киселини са особено важни.

Незаменими мастни киселини и протеини

Есенциалните мастни киселини се наричат ​​така, защото не се произвеждат от организма на животното, а трябва да се доставят с храната. Освен всичко друго, те са отговорни за отделянето на телесните клетки една от друга. Особено важни са т. нар. омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се изискват от организма в определено съотношение. Видовете храни, които трябва да осигурят по-хубава козина, обикновено са особено богати на тези есенциални мастни киселини. Най-важното за красива козина са висококачествените протеини. Тъй като козината се състои от 90 процента кератин (фибри протеини), дефицитът на този градивен елемент неизбежно се отразява в структурата на козината. Котките, които се хранят с висококачествена храна с лесно смилаем източник на месо, обикновено имат хубава лъскава козина.

Какви вкусове харесва котката в храната?

Точно като нас хората това, което има добър вкус, често е добро за котката. Класическите вкусове са “ птиче месо „, “ говеждо „, “ еленско “ и “ сърце и черен дроб „. Може да бъде и някаква риба, като сьомга или скариди. Котката обаче не ги намира това толкова често в природата, така че е достатъчно да я храните с тях по-рядко. Трябва да храните котката си възможно най-балансирано, което означава, че всички видове храни, трябва да се използват последователно. Ако котката не харесва определен вкус, просто го оставете настрана и не я карайте да го яде. Котката има причина да не желае точ о този вкус. Това може да се случи например с вътрешности като „Сърце и черен дроб“.

От колко храна има нужда една котка?

Количеството храна, от което се нуждае котката, може да се определи от теглото на котката. Котка до 3 кг се нуждае от около 200 г храна на ден, от 4 до 10 кг е около 300 – 400 г, от 11 до 14 кг е 500 – 600 г и повече до 800 г на ден. Важно е да се гарантира, че количествата се добавят заедно, ако храната е смесена (мокра храна/суха храна).

Всяка котка е индивидуална, в зависимост от породата, дали е домашна котка или улична. В случая на уличните котки, можете да ги храните значително по-малко, особено от пролетта през лятото до есента, тъй като те могат да си намерят и да ядат достатъчно храна в природата. Много е важно да давате храна на котките няколко пъти на ден, но на малки порции. Котката винаги трябва да има нещо прясно за ядене.

Хубава храна за красива и лъскава козина  Ако козината на вашия домашен любимец е матова или груба, това може да е знак за лоша грижа или диета, която не отговаря на нуждите на животното.
Незаменими мастни киселини и протеини  Есенциалните мастни киселини се наричат така, защото не се произвеждат от организма на животното, а трябва да се доставят с храната.
Какви вкусове харесва котката в храната?  Точно като нас хората това, което има добър вкус, често е добро за котката. Класическите вкусове са “ птиче месо „, “ говеждо „, “ еленско “ и “ сърце и черен дроб „.
От колко храна има нужда една котка?  Количеството храна, от което се нуждае котката, може да се определи от теглото на котката.